Od 1 sierpnia przedsiębiorcy, którzy korzystają z małego ZUS plus, mogą opłacać niższe składki na ubezpieczenia społeczne przez dodatkowe 12 miesięcy. Rozszerzenie jest jednorazowe i dotyczy przedsiębiorców, którzy korzystali lub skorzystają z tej ulgi choć raz w 2023 roku.

Mały ZUS plus umożliwia opłacanie nawet 4 razy niższych składek na ubezpieczenia społeczne niż na zasadach ogólnych. Warunkiem skorzystania z ulgi jest, aby przychód przedsiębiorcy w poprzednim roku nie przekroczył 120 tys. zł. Przedsiębiorca oblicza składki od połowy swojego przeciętnego miesięcznego dochodu w poprzednim roku. Ulga nie dotyczy składki zdrowotnej i na Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Od sierpnia br. maksymalny okres małego ZUS plus został wydłużony o rok dla przedsiębiorców, którzy korzystali, korzystają lub skorzystają z ulgi przynajmniej przez jeden miesiąc w 2023 roku. Jeśli komuś ulga skończyła się np. na początku roku, ma czas na ponowne zgłoszenie do 31 grudnia br. W zgłoszeniu przedsiębiorca może podać miesiąc powrotu do ulgi, jednak nie wcześniej niż od początku następnego miesiąca od daty zgłoszenia. Z kolei osoby, które teraz korzystają z ulgi lub do końca roku zaczną, nie będą musiały wyrejestrowywać się z niej po 36 lecz dopiero po 48 miesiącach. W grudniu 2022 r. z małego ZUS plus korzystało 14%. wszystkich przedsiębiorców. Opłacali oni składki niższe przeciętnie o 60%. niż na zasadach ogólnych. Mężczyźni stanowili 64% osób, które były zgłoszone do ulgi. Największy odsetek osób był w wieku 35–39 lat. Jedynie 19% przedsiębiorców w uldze Mały ZUS plus zatrudniało inne osoby, zaś pozostałe 81%. to jednoosobowe działalności gospodarcze.

TT formatka Mały ZUS Plus 01.08.2023

Dodaj komentarz

Komentarze na portalu informacje.kolobrzeg.pl są własnością ich twórców. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za opinie pozostawione w serwisie. Jeśli jakikolwiek komentarz uważasz za niestosowny lub narusza jakiekolwiek zasady komentowania w serwisie napisz na adres: studio@tkk.pl

Kod antyspamowy
Odśwież

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn