Nadmorscy przedsiębiorcy ze wsparciem
Tym razem środki z PO RYBY 2014-2020, o łącznej wysokości 300 tys. zł, trafią do trzech przedsiębiorców z Kołobrzegu. Wsparcie pozwoli na remont dwóch lokali gastronomicznych oraz zakup przyczepy.
Umowy, na mocy których unijne środki trafią do beneficjentów, podpisał 19 maja br. w Kołobrzegu członek zarządu województwa Stanisław Wziątek.
- Kołobrzeg jest największym i najchętniej odwiedzanym przez turystów ośrodkiem nadmorskim pomiędzy Świnoujściem a Trójmiastem. Cieszę się, że tym razem unijne środki pozwolą na rozwój działalności kołobrzeskim przedsiębiorcom, co wpłynie na jeszcze większą atrakcyjność tego miejsca - mówi Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Stanisław Wziątek.
Trio Molo Cafe to jedyny punkt gastronomiczny, który znajduje się na kołobrzeskim molo. Lokal ze wszystkich stron otaczają wody Bałtyku. Jest miejscem bardzo chętnie odwiedzanym przez przebywających w Kołobrzegu turystów, kuracjuszy i gości, a także przez mieszkańców. Unijne środki z PO RYBY 2014-2020, w wysokości 100 tys. zł, pozwolą na przeprowadzenie w nim prac remontowych, które obejmą m.in. stolarkę drzwiową, instalację elektryczną i sanitarną. Całkowity koszt inwestycji wyniesie ok. 200 tys. zł.
Turyści przyjeżdzający do Dźwirzyna i Kołobrzegu będą mogli także skorzystać z nowej oferty kulinarnej. W tych miejscowościach pojawi się przyczepa gastronomiczna, w której będzie można kupić głównie smażone ryby z miejscowych połowów. - Dodatkowo w przyczepie umieszczona zostanie informacja na temat dostawców ryb, z których przygotowywane będą dania. Dzięki temu klienci zainteresowani zakupem świeżej ryby będą wiedzieli, gdzie ją nabyć – informuje beneficjent, "Boma" s.c. Całkowity koszt zadania to ok. 170 tys. zł. Wsparcie z PO RYBY 2014-2020 wyniesie 100 tys. zł.
Unijne środki pozwolą również na ulepszenie Bistra Kołobrzeskiego położonego w bezpośrednim sąsiedztwie deptaka oraz ośrodków wypoczynkowych i sanatoryjnych. Remont obejmie m.in. salę konsumpcyjną oraz elewację. Pozwoli on właścicielowi na rozszerzenie menu, podniesienie atrakcyjności i jakości oferowanych produktów, zapewnienie ich maksymalnej świeżości, a także na podniesienie komfortu odwiedzających gości. W obiekcie zatrudnieni zostaną również dodatkowi pracownicy. Środki z PO RYBY 2014-2020, które pomogą w tym roku w realizacji projektu o wartości ok. 250 tys. zł, to 100 tys. zł.
Unijne wsparcie trafi do beneficjentów za pośrednictwem Stowarzyszenia Rybacka Lokalna Grupa Działania „Morze i Parsęta”.