Wczoraj po południu odbyło się pierwsze spotkanie wolontariuszy przygotowujących Wigilię dla Samotnych w Kołobrzegu. W tym roku, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19 wydarzenie powróci do Hali Milenium, gdzie zostanie zaproszonych 300 samotnych, starszych oraz w trudnej sytuacji życiowej mieszkańców Kołobrzegu. 

Wigilia dla Samotnych organizowana jest w naszym mieście od 2015 roku. Wydarzenie powstało z inicjatywy wolontariuszy i Fundacji „Wolne Miejsce”. W tym roku po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią powróci wspólne kolędowanie, życzenia, a przede wszystkim możliwość spędzenia tego ważnego dnia we wspólnym gronie. Wczoraj po południu w Hali Milenium wolontariusze przygotowujący się już do 8. edycji Wigilii dla Samotnych w Kołobrzegu, mogli ponownie spotkać się we wspólnym gronie i omówić wszystkie szczegóły dotyczące wydarzenia. W związku z tym, że Wigilia powraca w formie stacjonarnej potrzebnych będzie od 80 do nawet 100 wolontariuszy.

Cały czas można się zgłaszać do pomocy. Kolejne spotkanie wolontariuszy już w kolejną środę w Hali Milenium. Ale poza wolontariuszami potrzebne są jeszcze niezbędne produkty do przygotowania tradycyjnych wigilijnych potraw. A czego brakuje najbardziej? Przede wszystkim ryby, mówi Kamil Barwinek.

Wydarzenie odbędzie się tradycyjnie 24 grudnia, o godz. 15:00. Ponadto zostanie przygotowanych 100 paczek, które w Wigilię dotrą do potrzebujących, którzy nie będą mogli być na Hali Milenium. Będzie to pierwsza, historyczna Wigilia w wersji hybrydowej. Wszelkie informacje dotyczące wydarzenia śledzić można na Facebooku Wolne Miejsce – Kołobrzeg. Tutaj na bieżąco jest też aktualizowana lista produktów.

 

Dodaj komentarz

Komentarze na portalu informacje.kolobrzeg.pl są własnością ich twórców. Administrator portalu nie ponosi odpowiedzialności za opinie pozostawione w serwisie. Jeśli jakikolwiek komentarz uważasz za niestosowny lub narusza jakiekolwiek zasady komentowania w serwisie napisz na adres: studio@tkk.pl

Kod antyspamowy
Odśwież

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn