Dzisiaj wybraliśmy się z kamerą do Zakładu Uzdatniana Wody Bogucino, żeby przybliżyć mieszkańcom skąd bierze się woda w naszych kranach i jakim procesom jest poddawana, żeby była zdatna do picia.

Miejskie wodociągi zapewniają, że nasza kołobrzeska woda ma bardzo dobrą jakość, spełnia wszystkie wymagania, jest świeża i badana codziennie.

Nasza woda ujmowana jest z 18 studni głębinowych. Jest to woda podziemna. Nasze ujęcie w skali kraju jest dość płytkie, dlatego że głębokości studni wahają się od 17 do 40 metrów pod poziomem terenu.

Woda przesiąkając do warstw podziemnych nabiera specyficznego charakteru fizykochemicznego, w pewien sposób się oczyszcza, ale zbiera też związki które są pod ziemią, których w wodzie powierzchniowej byśmy nie mieli, czyli przede wszystkim są to związki żelaza, manganu czy siarkowodoru. I te właśnie związki po ujęciu wody studniami głębinowymi tutaj na stacji uzdatniania są usuwane z wody, tak żeby woda z kranu nadawała się bezpośrednio do picia.

Cała praca ujęcia wspomagana jest panelami fotowoltaicznymi. Około 1/4 zapotrzebowania ujęcia jest pokrywana właśnie z tego źródła. Ujęta woda pobrana ze środowiska musi następnie przejść cały proces oczyszczania tzw. uzdatniana. Na terenie laboratorium znajdującego się w Zakładzie  Uzdatniana wody Bogucino, potwierdza się tą jakość, którą my wszyscy mamy w kranie.

Miejskie wodociągi potwierdzają, że nasza kołobrzeska woda spełnia wszystkie normy unijne. I badania mówią o tym jednoznacznie. Nad naszą wodą czuwa sztab kompetentnych ludzi, a także nowoczesny sprzęt. Dział laboratorium w spółce jest działem akredytowanym przez Polskie Centrum Akredytacji. 

Co ważne, nasza woda poddawana jest badaniom codziennie w różnym zakresie. Są to badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne.

W tym roku ma się pojawić nowe rozporządzenie, które będzie rozszerzało zakres badań jeśli chodzi o zawartość w wodzie mikroplastiku. 

W laboratorium w Zakładzie Uzdatniana wody Bogucino badane są także ścieki.

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn