×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 70.

Gault&Millau to przewodnik dla prawdziwych smakoszy, który po raz pierwszy ukazał się ponad 50 lat temu we Francji. Właśnie ukazało się jego trzecie wydanie rekomendujące wyjątkowe restauracje w Polsce. Wśród nich znalazły się trzy kołobrzeskie restauracje, dwie zdobyły czapki Gault&Millau. Dwie czapki Gault&Millau zdobyła Restauracja Provita z Hotelu Provita, której szefem kuchni jest Piotr Buryło, a jego zastępcami są Wiktor Ignaczak i Maciej Jeleń. To w sumie trzecia czapka dla tej restauracji. Wśród najlepszych w Polsce znalazł się również szef kuchni z Sand Hotel i restauracji Sand{acz} Wojtek Kempa, który już po raz trzeci zdobył czapkę Gault&Millau. Restauracja Horyzont w Hotelu Aquarius otrzymała za to wyróżnienie (bez czapki) jakim jest wpis do przewodnika.  - Najprzyjemniejszą stroną takich zestawień jest uśmiech na twarzach moich współpracowników, którzy przez cały rok ciężko pracowali, aby znów zasłużyć na uznanie w oczach inspektorów. Podziękowania naszych gości są największą nagrodą, ale nie zawsze pochwały docierają do kucharzy, którzy pracują ukryci w kuchni. Natomiast cała strona w prestiżowym przewodniku to swoista laurka wystawiona przez najlepszych koneserów. Chciałbym również pogratulować moim kolegom z dwóch kołobrzeskich hoteli, którzy również znaleźli się w prestiżowym gronie Gault&Millau – komentuje sukces Wojciech Kempa, Szef Kuchni Restauracji Sand{acz}.

Gault&Millau to przewodnik dla prawdziwych smakoszy, który po raz pierwszy ukazał się ponad 50 lat temu we Francji. Właśnie ukazało się jego trzecie wydanie rekomendujące wyjątkowe restauracje w Polsce. Miejsca oceniało wyszkolone grono ekspertów z Polski, Francji i Belgii, którzy korzystali z restauracji anonimowo i płacili rachunki, więc nie może być mowy o jakiejkolwiek stronniczości. Dzięki temu ocena jest obiektywna, ponieważ byli traktowani jak zwykli goście.

 

Na zdjęciu nagrodzona załoga restauracji Sand{acz}

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn