W Galerii Gminnego Ośrodka Kultury miało miejsce uroczyste zakończenie "Warsztatów kulinarnych od pomysłu do produktu", których organizatorem było Laboratorium Pomysłów we współpracy z Zielonym Zakątkiem, Akademią Rozwoju Osobistego i Stowarzyszeniem Feniks.

Zarówno Gminny Ośrodek Kultury jak i Biblioteka Publiczna Gminy Ustronie Morskie wsparły tą ideę poprzez pomoc w organizacji spotkań na terenie Gminy Ustronie Morskie. Warsztaty były adresowane do mieszkańców wsi powiatu kołobrzeskiego, nie będących kucharzami. W trakcie warsztatów ponad 40 uczestników uczyło się
gotować tradycyjne potrawy regionu. Celem warsztatów było podanie i wdrożenie pomysłów na produkty z lokalne. Ideą było sięgnięcie po dostępne na terenie gospodarstw, wsi i ich okolic składników, z których można wyprodukować regionalny produkt. Organizatorzy chcieli pomóc znaleźć pomysł, opracować recepturę, podpowiedzieć jak go wdrożyć, opakować oraz wypromować. 
Wczorajsze zakończenie było świadectwem, że cel ten został osiągnięty. Pyszne domowe przetwory z owoców, kwiatów warzyw, domowe chleby i smarowidła, ciasta i przekąski od których uginały się stoły cieszyły oczy i podniebienia zebranych gości. Organizatorzy zapowiadają, że będą chcieli kontynuować działania mające na celu pobudzenie mieszkańców wsi do odtwarzania tradycyjnych specjałów z lokalnych składników.

Udostępnij

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn